סמכות חיפוש ללא צו חיפוש היא סמכות הניתנת לחוקרי המשטרה, חיילים או רשויות אחרות לבצע חיפוש במצבים מסוימים, גם אם אין להם צו חיפוש החתום על ידי סמכות שיפוטית. סמכות זו נתונה לפי החוק, בדרך כלל במקרים של סכנה מיידית או חשש מראיות שיכולות להיעלם, לפגוע בביטחון הציבור או לעכב חקירה.

החוק בישראל מתיר חיפוש ללא צו חיפוש במצבים כגון:
  1. חיפוש אחר פריטי ראיה שמסייעים לחקירה - אם יש חשש שמישהו ינסה להסתיר ראיות או להעלים אותן.
  2. חיפוש במצבים של סכנה מיידית - כמו במקרה של סכנה לחיים או ביטחון.
  3. מעצר - בזמן מעצר ניתן לבצע חיפוש על האדם או על רכושו אם יש סיבה להניח שיש בידו או ברשותו דבר שנוגע לחקירה.
  4. סמכות חיפוש על פי פקודת הסמים המסוכנים.
  5. ביצוע עבירת עוון או פשע - בסמיכות לזמן פעולת השוטר (זה מקרוב) ולא ניתן להמתין להוצאת צו חיפוש לאור המקרה הספציפי (דוגמה פורץ לבית שבוצע אחריו מרדף והוא נכנס לביתו).
עם זאת, חיפוש ללא צו חיפוש חייב להתבצע תחת פיקוח, ובמקרים מסוימים עלול להיות נתון לביקורת שיפוטית, כדי להבטיח שהחוק לא יופר ושהזכויות האישיות של הנחקרים לא יפגעו באופן בלתי מידתי.
סמכות חיפוש עם צו חיפוש היא סמכות שניתנת לרשויות החוק (כגון המשטרה) לבצע חיפוש במקום מסוים, כולל חיפוש על גופו של אדם או רכושו, אך בתנאי שקיימת אישור שיפוטי לכך. כלומר, על המשטרה להגיש בקשה לבית משפט כדי לקבל צו חיפוש, וללא אישור כזה אין לה את הסמכות לבצע את החיפוש.

ההליך של קבלת צו חיפוש כולל את הדברים הבאים:
  1. הגשת בקשה לבית המשפט: המשטרה צריכה להגיש בקשה לבית משפט ולקבוע את הנימוקים המובילים למתן צו חיפוש. הבקשה יכולה לכלול פרטי מקום החיפוש, עילת החיפוש וראיות שמצדיקות את הצורך בחיפוש.
  2. הוצאת הצו על ידי שופט: אם השופט סבור כי יש חשש סביר שניתן למצוא במקום החיפוש ראיות או אמצעים הנוגעים לעבירה, הוא מוציא צו חיפוש. הצו מפרט את מקום החיפוש ואת המטרות שמטרת החיפוש.
  3. ביצוע החיפוש: לאחר קבלת הצו, המשטרה רשאית לבצע את החיפוש במקום ובזמן המוגדרים בצו. החיפוש צריך להתבצע על פי הצו בלבד, ולא ניתן לבצע חיפושים נוספים או חיפושים במקומות אחרים מבלי קבלת צו נוסף.
  4. הגבלות וזכויות: גם כאשר קיים צו חיפוש, ישנם כללים נוקשים המגנים על פרטיות האדם, ומחייבים את החוקרים לפעול בצורה מידתית. לדוגמה, חיפוש על גופו של אדם יבוצע בדרך שמכבדה את כבודו, ולא יחרוג מהמטרה המוגדרת בצו.
לסיכום, סמכות חיפוש עם צו חיפוש היא אמצעי חשוב בחקירה, אך היא מצריכה אישור שיפוטי וביצוע תחת כללים המגנים על זכויות פרטיות של האזרחים.
על עורך הדין לזהות מחדלים בביצוע החיפוש ועל ידי כך להוביל לביטול האישום או לערעור משקל הראיות שנתפסו (לדוגמה חיפוש ללא עדים, חיפוש במקום אשר אינו מופיע בצו החיפוש לדוגמה קרוואן שהיה סמוך לבית החשוד ועוד).
עיכוב חשוד הוא פעולה של המשטרה או רשות חוקרת אחרת, שבהם הם עוצרים את החשוד באופן זמני על מנת לברר את זהותו, לאסוף מידע נוסף או לקבוע אם יש עילה למעצרו. עיכוב אינו מהווה מעצר מלא, אך הוא מאפשר לרשויות לבצע חקירה ראשונית ולברר אם יש עילה לפעולה נוספת, כמו מעצר או חיפוש.

החוק בישראל קובע עקרונות ברורים בנוגע לעיכוב חשוד, והם כוללים את הדברים הבאים:
  1. סיבה לעיכוב: המשטרה או הרשות החוקרת יכולה לעכב אדם אם יש להם חשד סביר שהוא מעורב בביצוע עבירה, או אם יש חשש שהוא עלול להימלט או להפריע לחקירה. החשד לא חייב להיות ברור כמו במקרה של מעצר, אלא די בכך שמתקיים חשד סביר.
  2. הגבלת הזמן: עיכוב חשוד לא יכול להימשך זמן רב. החוק קובע מגבלות זמן לעיכוב, אשר בדרך כלל לא יעלה על מספר שעות (בדרך כלל 3 שעות אך בסמכות קצין משטרה להעריך את זמן העיכוב ב 3 שעות נוספות במידה ויש ריבוי מעורבים באותו האירוע).
  3. זכויות החשוד: במהלך העיכוב, החשוד זכאי להיות מיודע בזכויותיו, כגון זכות השתיקה וזכות להיוועץ עם עורך דין. בנוסף, אם לאחר העיכוב לא נמצאה עילה למעצר, החשוד ישוחרר.
  4. עיכוב לצורכי חקירה: במקרים שבהם החשוד לא משתף פעולה או אם יש חשש שהוא עלול להסתיר ראיות, ייתכן והמשטרה תבחר לבצע עיכוב כדי להמשיך בחקירה ולהשיג מידע נוסף.
בסופו של דבר, עיכוב חשוד הוא אמצעי שנועד לאפשר למשטרה לברר פרטים נוספים או להבטיח את שלום הציבור, אך הוא חייב להתבצע בהתאם לחוק ובתוך הגבלות שמגנות על זכויות האדם.
יש לזכור כי ​על עורך הדין לבחון את דוח העיכוב של החשוד ואת נסיבות העיכוב וחוקיותו.
יש לזכור כי זמני העיכוב הם שונים אם מדובר בחשוד או בבירור פרטי נהג כמו כן ​קיימת אפשרות כי עוכב עד לאירוע.
לכן כל מקרה יבחן לגופו ויתכן כי ימצא שהבסיס לעיכוב לא היה חוקי.


מעצר חשוד בשטח ללא צו הוא מצב שבו שוטר או רשות חוקרת אחרת עוצרים אדם, בלי הצורך בהצגת צו מעצר שניתן על ידי בית משפט. בישראל, חוק סדר הדין הפלילי מאפשר למעצר ללא צו במקרים מוגדרים, על פי שיקול דעת השוטר, בתנאים מסוימים.
הסיבות העיקריות למעצר חשוד בשטח ללא צו כוללות את הדברים הבאים:
  1. חשד סביר לעבירה בת מעצר.: אם השוטר או רשות חוקרת אחרת סבורים כי יש להם חשד סביר שהאדם ביצע או עומד לבצע עבירה, הם יכולים לעצור אותו מבלי צורך בצו מעצר. לדוגמה, אם יש ראיות מיידיות לכך שהאדם מעורב בעבירה, כמו תפיסת דברי ערך גנובים או פלישה לאזור אסור, השוטר יכול לבצע את המעצר בשטח.
  2. מניעת ביצוע עבירה.: מעצר של חשוד ללא צו אפשרי גם אם יש חשש שהאדם עומד לבצע עבירה בעתיד הקרוב. לדוגמה, אם יש חשש סביר שמישהו מתכנן לבצע פשע מיידי, המשטרה יכולה לעצור אץ החשוד על מנת למנוע את העבירה.
  3.  הימלטות או סיכון לבריחה.: אם יש חשש שהחשוד יימלט או יברח במטרה להימנע מהחקירה או ממעצר עתידי, השוטר רשאי לעצור אותו בשטח, גם ללא צו, על מנת למנוע את הבריחה.
  4. סיכון לאובדן ופגיעה בראיות." כאשר יש חשש שהחשוד יסתיר או יהרוס ראיות הקשורות לעבירה, השוטר יכול לעצור את החשוד על מנת להבטיח את הימצאותן של ראיות.
  5. מצבי חירום – סכנה ביטחון הציבור, אדם מדינה.: במצבים שבהם קיימת סכנה מיידית לביטחון הציבור, חיי אדם או לצורכי חקירה דחופה, המשטרה רשאית לעכב או לעצור אדם על פי סמכויות שניתנות להם, גם ללא צו שיפוטי.
זכויות החשוד
למרות שמדובר במעצר ללא צו, החשוד זכאי עדיין לזכויות רבות, כמו:
  • הודעה על סיבת המעצר: השוטר חייב להודיע לחשוד על סיבת המעצר.
  • זכות להיוועץ עם עורך דין: החשוד רשאי לפנות לעורך דין.
  • הגבלת זמן המעצר: לאחר המעצר, אם לא נמצאה עילה למעצר ארוך טווח, המשטרה חייבת לשחרר את החשוד או להביאו בפני שופט בתוך זמן קצר (בדרך כלל תוך 24 שעות).
לסיכום, המעצר ללא צו הוא אמצעי שנועד להבטיח את שלמות החקירה או למנוע פגיעות חמורות, אך יש לו גם הגבלות שצריכות לשמור על זכויות החשוד.
מעצר תום הליכים הוא מצב שבו אדם נמצא במעצר לאחר שהמשטרה סיימה את החקירה והגישו נגדו כתב אישום. המטרה במעצר זה היא להחזיק את החשוד במעצר עד לתום ההליכים המשפטיים, כלומר עד שתתברר סוגיית האשמה והעונש בבית המשפט. המעצר מתבצע לאחר שההחלטה להגיש כתב אישום התקבלה, והחשוד לא שוחרר מהמעצר עד להגעת ההליך המשפטי לתוצאה סופית.

תנאים למעצר תום הליכים:
מעצר תום הליכים נעשה כאשר יש חשש סביר שמתקיימות עילות שמצדיקות את המשך המעצר, גם לאחר סיום החקירה, כמו:
  1. חשש לבריחה: אם יש חשש שהחשוד יימלט ויימנע מהעמדה לדין, המעצר יימשך עד לתום ההליכים.
  2. חשש להשפעה על עדים: אם יש חשש שהחשוד יפגע בעדים, יטרפד את הליך המשפטי או יפנה להרתיעם.
  3. סיכון לשלום הציבור: אם יש חשש שהחשוד יפגע במישהו או ימשיך לעסוק בפעילות פלילית.
  4. סיכון לאובדן ראיות: אם יש חשש שהחשוד יסתיר ראיות או יפגע בחקירה.
הליך משפטי במעצר תום הליכים:
  1. הגשת כתב אישום: המעצר בתום הליכים מתבצע לאחר הגשת כתב אישום לבית המשפט, שבו האישומים נגדם מפורטים.
  2. הגשת בקשה להארכת המעצר: לאחר הגשת כתב האישום, המשטרה יכולה להגיש בקשה לבית המשפט להאריך את המעצר עד לתום ההליכים המשפטיים.
  3. החלטת בית המשפט: השופט בודק אם יש מקום להותיר את החשוד במעצר עד לתום ההליכים. במידה ויוחלט להאריך את המעצר, הוא יורה על מעצר עד תום ההליכים או עד שההליך המשפטי יגיע לסיומו.
  4. הגבלת זמן: המעצר יכול להימשך אך ורק לתקופה שנדרשת עד שמסתיים ההליך המשפטי, כלומר עד שהשופט יפסוק או עד שיהיה פסק דין סופי.
זכויות החשוד במעצר תום הליכים:
גם במעצר תום הליכים, החשוד זכאי לזכויות:
  • זכות להיוועץ עם עורך דין: החשוד יכול להיוועץ עם עורך דין בכל שלב של ההליך המשפטי.
  • הגבלת הזמן: המעצר יכול להימשך עד שההליך המשפטי יסתיים, אך לא באופן בלתי מוגבל, והשופט יכול להחליט על שחרור בתנאים אחרים כמו מעצר בית או ערבויות.
  • זכות להגיש ערר: החשוד יכול להגיש ערר על החלטת השופט לגבי המעצר.
הרשעה פלילית היא החלטת בית המשפט לפיה אדם נמצא אשם בביצוע עבירה פלילית, לאחר שנשקלו כל הראיות והעדויות בתהליך המשפטי. כלומר, לאחר הליך שיפוטי, הוכח לבית המשפט כי האדם ביצע את העבירה שבה הוא הואשם, והוא נמצא אחראי לביצועה. הרשעה פלילית יכולה להוביל להטלת עונש, שיכול לכלול קנס, מאסר, עבודות שירות, פיצוי לנפגעי העבירה ועוד.

שלב ההרשעה בתהליך המשפטי:
הרשעה פלילית מתבצעת רק לאחר שמתקיימת סדרה של שלבים בתהליך המשפטי:
  1. הגשת כתב אישום: בתחילה, התביעה מגישה כתב אישום לבית המשפט, שבו מפורטים האישומים והעבירות שבהן החשוד מואשם.
  2. הוכחת האשמה: במהלך המשפט, התביעה מציגה את הראיות והעדויות כדי להוכיח את אשמתו של הנאשם. הנאשם, מצידו, יכול להעלות הגנות, להטיל ספק בראיות או להציג את גרסתו.
  3. הסיכום המשפטי: אחרי שמוצגות כל הראיות והעדויות, השופט או חבר המושבעים בוחנים את כל החומר המשפטי ומקבלים החלטה. אם ישנה הוכחה מעבר לכל ספק סביר שהנאשם ביצע את העבירה, הוא יורשע.
  4. החלטת בית המשפט: לאחר ההרשעה, בית המשפט יפסוק על העונש שיינתן לנאשם. העונש יכול לכלול מאסר, עבודות שירות, קנס, תנאים מגבילים או כל עונש אחר שנראה לבית המשפט הולם.
השלכות של הרשעה פלילית:
הרשעה פלילית עלולה להשפיע על האדם במגוון דרכים:
  1. עונש פלילי: כמו שנאמר, הרשעה עשויה להוביל לעונש מאסר, קנס או סנקציות אחרות.
  2. רישום פלילי: הרשעה פלילית נרשמת ברישום הפלילי של האדם, דבר שעשוי להשפיע על חייו בעתיד. למשל, הרשעה עשויה להשפיע על קבלת עבודה במקצועות מסוימים, על היכולת לקבל הלוואות, או על האפשרות לנסוע לחו"ל.
  3. פגיעות בכבוד ובמעמד: הרשעה פלילית עשויה לגרום לפגיעות בכבודו של האדם ובמעמדו החברתי, משפחתי ועסקי.
  4. השלכות נוספות: אם מדובר בעבירה חמורה, ישנן גם השלכות נוספות כגון פיקוח או מניעה לעסוק במקצועות מסוימים (לדוג' עורך דין, רופא), סנקציות ציבוריות ואובדן זכויות אחרות.
אפשרויות לאחר הרשעה:
לאחר ההרשעה, קיימות מספר דרכים להקל על העונש או למנוע אותו:
  • ערעור: הנאשם יכול להגיש ערעור על ההרשעה או על העונש לבית המשפט העליון.
  • הסדר טיעון: לעיתים, הנאשם עשוי להגיע להסדר טיעון עם התביעה, שבו הוא מודה בעבירה ובתמורה לכך מקבל עונש מקל.
  • חנינה: במקרים נדירים, הנשיא יכול להעניק חנינה ולמחול על ההרשעה או להקל בעונש.
לסיכום, הרשעה פלילית היא החלטה של בית המשפט בה הנאשם נמצא אשם בביצוע עבירה פלילית. היא יכולה להוביל לעונש משמעותי, השפעות על עתידו של הנאשם וכוללת גם רישום פלילי שעשוי להשפיע על חייו האישיים והמקצועיים.
עונש ללא הרשעה הוא מצב שבו אדם מורשע בעבירה פלילית, אך לא נרשמת הרשעה על רישומו הפלילי. כלומר, הוא לא נחשב לעבריין על פי החוק, וייתכן שלא תהיה לו השפעה על עתידו המשפטי או על זכויותיו. עונש כזה בדרך כלל יהיה מאורגן בתנאים מסוימים, כמו לדוגמה עבודות שירות, קנס, או תנאים מגבילים אחרים, אך לא תישאר לו הרשעה פלילית ברשומות.
העונש הזה בדרך כלל ניתן במקרים שבהם בית המשפט סבור כי יש מקום להקל עם הנאשם, למשל אם מדובר בעבירה קלה או אם הנאשם לא עבר עבירות חמורות בעבר.
לאחרונה חלו שינויים משמעותיים בפסיקה ובחקיקה בישראל בנוגע לסחיטת דמי חסות (פרוטקשן).
החמרת ענישה בפסיקה: בית המשפט העליון החמיר את עונשי המאסר של שני נאשמים שהורשעו בסחיטה ואיומים במסגרת גביית דמי חסות ביישוב טורעאן. 
השופט יוסף אלרון קבע כי "במקרים שעניינם גביית 'דמי חסות'... מן הראוי שייגזרו עונשי מאסר בפועל לתקופה משמעותית המגיעה לכדי 10 שנים ואף יותר", במטרה להרתיע עבריינים פוטנציאליים. 

תיקון לחוק העונשין: בנוסף, פורסם תיקון לחוק העונשין המתייחס לעבירות גביית דמי חסות. התיקון קובע עונש של שש שנות מאסר על גביית דמי חסות, ובמקרים שבהם הגבייה מלווה באיומים, העונש נע בין שבע לתשע שנות מאסר. 

פעולות נוספות: המשטרה והמערכת המשפטית נוקטות בצעדים נוספים למיגור התופעה. 
כך, הוועדה לרישוי חוקרים פרטיים ושירותי שמירה במשרד המשפטים החליטה שלא לחדש את רישיונה של חברת האבטחה "ספיישל סקיוריטי בע"מ" לאחר שנמצאו ראיות למעורבותה בגביית דמי חסות באתרי בנייה. 
צעדים אלו משקפים מגמה של החמרת הענישה והגברת האכיפה נגד עבירות סחיטת דמי חסות, במטרה להרתיע ולהפחית את התופעה הפוגעת בעסקים ובחברה בישראל.

פעולות אשר נשקלות בימים אילו- 
א. החמרת ענישה נוספת:  כולל אפשרות להכריז על גורמים עברייניים כ"ארגוני טרור כלכלי".

ב. הגברת אכיפה כלכלית: רשויות המס וגורמי אכיפה נוספים פועלים להחרים נכסים ולהטיל סנקציות כלכליות על המעורבים. 
ג. מעורבות ציבורית: יותר ויותר בעלי עסקים משתפים פעולה עם המשטרה ומדווחים על מקרים של סחיטה, מתוך תקווה שהמדינה תעניק להם הגנה מספקת.

סיכום:  המאבק בסחיטת דמי חסות נמצא בעיצומו, עם החמרת ענישה, פעולות אכיפה נרחבות ושיתוף פעולה בין המשטרה, מערכת המשפט ורשויות המס. המטרה היא למגר את התופעה ולהגן על בעלי העסקים מפני עבריינות כלכלית שמאיימת על יציבותם.
בשנת 2025 משטרת ישראל ביצעה מספר מבצעים רחבי היקף בנושא הפרוטקשין אשר הובילו לסגירת חברות אבטחה, הגשת עשרות כתבי אישום ומעצרים רבים.

לדעתי האישית- מה שהיה לא יהיה - ניהול ופיקוח על אתרי בניה הולך לעבור שינוי מהותי וכך גם הפיקוח על שרשרת הניהול הכספי החל מתעודת השומר והשכר המשולם לו ועד להיכן בסופו של דבר מופקד הכסף... (הנושא הכספי הינו נושא למאמר בפני עצמו).

לכן ישנה חובה בייצוג משפטי ראוי החל משלב המעצר הראשוני מכיוון שכל אמירה שתאמר בשלב החקירה הראשוני יכולה להשפיע משמעותית על השיקולים בהגשת כתב האישום ובהמשך התמודדות עם אמירות שנאמרו במהלך ההליך המשפטי.